ZNANOST ALI RAČUNALNIKI?

Nekateri karierni nasveti Jon Claerbouta

Naslednji nasveti so bili napisani precej pred komercialno piko leta 1999.

Prav tako je rekel: “Ne pojdite na Elvove, ker bodo rekli tako ne, in da”. “Je res?” …
`Elves redko dajejo varen nasvet, kajti nasvet je nevarno darilo, tudi od modro do modrega, in vsi tečaji lahko trpijo. ‘ – Tolkien

Pred petnajstimi leti, ko sem imel pivo ali dva, bi morda nekaj študentov dobilo ta nasvet:

Preizkusite službo na ameriški geološki anketi. Nikoli ne moraš skrbeti za konkurenco. Academia ima ugled, da je slonokoščeni stolp, vendar nekateri najbolj akademski ljudje, ki jih poznam, so bolj udobno naseljeni v velikih podjetjih. Nasprotno pa so geofizične pogodbene družbe. Vaši konkurenti si vedno prizadevajo za nelojalno nižanje cen in pogosto bodo uspeli.

Hindsight nas je naučil, da so zaposleni v vladnih in velikanskih podjetjih utrpeli velike selitve in odpuščanja. Že v življenju v anketi, ki se ukvarja z anketiranjem, se je izkazalo, da je kolobar, za katerega smo vedno mislili, da je.

Naj naredim svojo kariero na računalniku?

Odsevna seizmologija se močno napolni z računanjem. To kaže, da bi morda raje imeli razburljivo kariero v računalniku. Izberete lahko kariero v računalniku, ker

Obstaja veliko dobrih priložnosti, saj se računalniški svet vedno spreminja in to mlade ljudi postavlja na stojnico s starejšimi ljudmi.

V mojem življenju so bili računalniki vedno revolucionarne. Ko sem bil drugi letnik sem študiral vakuumske cevi. Kot starejši sem študiral tranzistorje in se spraševal, ali jih bom kdaj razumel in razumel vakuumske cevi. Pred kratkim so tranzistorji nadgrajevali integrirana vezja. Ko sem prišel na Stanford, sem spoznal, da je veliko Stanfordove EE fakultete zastarelo, ker se je njihovo področje tako hitro spremenilo. Študentom v EE so bili dobro obveščeni, da bi dobili državo članico in potem odšli, ker se je industrija tako hitro premaknila pred doktorskimi programi, od katerih so se mnogi skrivali s svojimi profesorji. Potem se je računalništvo razlikovalo od EE. Bil sem presenečen, da je postal lastnik prevajalke Fortran (prej imel Univerza samo enega) in pridobiti obveznost vzdrževanja operacijskega sistema. Potem je sledil dolg zaporedje jezikov.

Bil sem na vrhuncu interaktivnega grafičnega programiranja s Sunviewom. V nekaj kratkih letih je Sunview umrl; vsakdo se je moral naučiti Xwindow. Zdaj se moramo naučiti TCL / TK ali Open GL ali Java. Naučil sem obdelavo besedila v troff. Potem so se vsi na univerzah preusmerili na tex, (to sem vnesel v surovi html) in kmalu bo to nekaj novega, verjetno MathML. (Ne rečem ničesar o ljudeh, ki nas pozivajo, da se naučimo MSWord, Frame, ….) Da bi ohranili moje zdravje s ponovljivostjo rezultatov računalniških raziskav, sem se najprej naučil narediti, potem sem se moral pretvarjati v torto in nato gmake. [Pet let kasneje slišim, da bomo prešli na Phython in SCONES.] En sam jezik, ki sem se ga naučil za administrativne naloge, je AWK. Dobro mi je služil, toda k vsaki mlajši osebi bi rekel: “ Učiti PERL namesto tega. «[Pet let kasneje, sedaj je Python.] Postala sem razumno strokovna v C in Fortran77, a želim, da bi vedela bolje Fortran90 in včasih sanjam o C + + in Java. Poleg vseh teh jezikov nekateri kolegi pozivajo, da namesto tega delamo v Mathematici ali Matlabu, in se lahko izkažejo za pravilne. Takšen jezik! Bi se radi naučili govoriti tudi kitajščino in ruščino? Prepozno je že. Morali bi se začeti v otroštvu.

Torej vsakomur, ki misli, da so računalniki dobra izbira v poklicni karieri, ker so mladi enakovredni starejšim ljudem, moram samo vprašati,

Ali nameravate ostati mladi za vedno?

Math, Inženiring in geofizika imajo svoje večne verjetnosti: Fourierove analize, Maxwellove enačbe, elastičnost, končne razlike, operatorji, lastni vektorji, adjointi, reševalci konjugata-gradienta, pričakovana kovariance in IID, popravki premikanja, akustično slikanje, konvolucija, korelacija, spekter, napoved napovedi , vzročnost, seznam se nadaljuje in naprej. Naučite se teh stvari in jih dobro učite, ker vam lahko služijo za celo življenje. Seveda boste morali poznati tudi računalnike, da bi uporabili ta temeljna načela. Temeljna načela IMHO (ne najnovejše računalniške muhe) bi morala predstavljati polno izobrazbo. Potem, kot pravi Andrew Long, “dokler ste navdušeni nad iskanju novih idej, boste vedno imeli priložnosti.”

Računalniki so dobra stvar, vendar je moj nasvet, da svojo kariero zgradite tudi v svojem srednjem in poznejšem obdobju z izgradnjo trajnejše strukture znanosti, inženiringa ali drugih veščin.

Zdaj pa resno preučimo vrsto kariere, ki je posledica doktorskega študija s projektom raziskovanja v Stanfordu. Teoretično ne bom odgovoril na to, ampak s povzetkom kariere mojih diplomantov.

48 kariere v refleksiji seizmologije

Ob 25. obletnici raziskovalnega projekta Stanford leta 1998 smo imeli priložnost pregledati rezultate, da bi se zbirali rezultati 25 let izkušenj 50 ljudi. Od 48 doktorjev znanosti na SEP, noben ni bil mrtev, 36 diplomantov se je pojavilo in smo lahko komunicirali z vsemi ostalimi. Menim, da je pošteno reči, da imajo vsi še naprej neposredno koristi od njihovega izobraževanja o SEP, vključno s tistimi malo tistimi, ki so odšli v računalnike ali akademske kroge. V času združitve nihče ni bil brezposelen, vendar so bili mnogi prisiljeni spremeniti podjetje, nekaj večkrat.

Spodaj je analiza Rika Ottolinija, ki temelji na njegovem alumni baze podatkov, in na SEP podatkovna baza teze.

Vrsta organizacije

16 naftne družbe
15 izvajalec raziskovanja
7 univerza
5 startup podjetje
2 svetovalca
2 računalniško podjetje
1 vladna agencija

Kje zdaj živijo

13 Kalifornija
11 Teksas
8 Evropa
5 Kolorado
5 Druga Severna Amerika
3 Latinska Amerika
3 Mideast / Azija / Avstralija

Razčlenitev teme teze (večkratno število)

21 Migracija / modeliranje
10 Ocena hitrosti
8 Obdelava signalov
7 Dip Moveout
4 Ocena / pretvorba
4 žlijebine
4 Tomografija
3 Elastični valovi
3 Geološki cilji
2 V bližini
2 Anizotropija
2 Viri
1 Slabost